Skillnader mellan dam- och herrlagens kläder

Det är egentligen väldigt få saker som skiljer sig åt mellan damfotboll och herrfotboll. Ändå är det många människor som fortfarande tycker att det är två helt separata sporter. Reglerna är desamma och spelplanen ser likadan ut. Alla spelare har samma förhoppningar om att få in bollen i motståndarlagets mål.

Hur är det då med kläderna? Finns det någon skillnad här? Svaret är nej. Fotbollskläder är designade för att passa både män och kvinnor och i båda lagen använder man en fotbollströja (vanligtvis t-shirt) och ett par shorts. Under kallare dagar är det många fotbollsspelare som väljer träningsbyxor under shortsen, men dessa ska vara lätta att röra sig i och sitta tätt mot kroppen.

I klädväg finns det dock något som gör att man snabbt kan bedöma om det är kläder för damer eller herrar och detta är de underkläder som spelarna bär. Fotboll är en mycket fartfylld och kraftfull sport, vilket gör att man måste skydda sig själv, samtidigt som man har ett bra stöd. För kvinnor gäller det att ha en mycket bra sport-bh, som gör att man kan springa snabbt utan smärta eller problem och för män krävs kalsonger med samma typ av ordentliga stöd. Vissa manliga målvakter vill även använda sig av en susp, vilket är ett skydd som placeras över de mest värdefulla delarna. Kommer en boll i mycket hög fart, kan den orsaka stor smärta och bestående problem.

Förutom ovannämnda saker, är det inte mycket som skiljer kläderna åt. Storlekar kan se annorlunda ut och många varumärken väljer att använda sig av betydligt mer klara färger när det kommer till kvinnors träningskläder. Det brukar dock enbart gälla för allmänna träningskläder och i landslag finns ingen typ av skillnad på varken färg eller utformning.

Under dam EM 2017 kunde man se se damerna från svenska landslaget, iklädda matchtröjor med grymma citat från t.ex. Zara Larsson. Det var ett sätt att peppa och inspirera kvinnor, men tröjorna höll samma färger som alltid: gul och blå. Om vi får se det svenska landslaget i dam EM 2021 återstår att se.