Fotbollsspelarnas kläder – viktiga för spelet

Fotboll är idag en av väldens största sporter. Denna sport förenar människor världen över, speciellt under internationella mästerskap som VM eller de olympiska spelens fotbollsturnering. Det är en kultur med ett eget språk, nämligen reglerna och när de väl behärskas kan spelet börja på riktigt. Men spelet och träningen är beroende av mer än regler.

Fotbollsspelare ska springa långa distanser under en hel match. Utöver det ska de vara snabba i vändningarna. Detta ställer krav på deras kläder. De ska hålla för glidtacklingar, nickar och att spelarna slänger sig. Det kan med andra ord gå hett till under en match. Till detta finns en annan hetta som kläderna ska stå pall för. Kläderna ska suga upp den svett som produceras, men samtidigt låta spelarna andas under tid de spelar. Det förklarar varför deras kläder är utformade som de är.

En v-formad hals i tröjan tillåter en större huvudvridning som ju krävs vid exempelvis en nickning. Ett annat exempel är att shortsen har en liten slits på respektive sida som gör att de sitter lite lösare över låren, och varför inte? Dessa massiva lårmuskler måste få plats att göra jobbet. En snabb sträckning av benet i högt tempo kräver att det finns plats för rörelse, annars finns risk att kläderna går sönder vid minsta vridning eller spark.

En annan rolig sak är att då lag möts finns utrymme att utmärka sig genom designen på kläderna. Detta genom att matcha shorts gentemot tröja, något man har lyckats väl med i det svenska landslaget. Detta kan du själv se på Friends Arena när laget spelar matcher för att försöka få en plats i kommande världsmästerskap. Biljetter till vm kval är inte lätta att få tag på, men väl värda att köpa.

Tröjan är gul med en v-formad hals i blått. Till detta en logga från en av deras huvudsponsor på höger bröst och svenska fotbollsförbundets logga på vänstra bröstet. Därtill tre typiska ränder från axlarna och ner över armarna. Alla dessa detaljer i blått. Detta har sedan matchats med blåa shorts, vilket framhåller just dessa fina detaljer på den svenska landslagströjan.