Bekväma kläder när du spelar handboll

Handboll är en intensiv sport med ruscher och tvära vändningar varför det är av yttersta vikt att välja rätt skor. Skorna ska ge spelaren extra smidighet i rörelsen och stabilisera foten samtidigt som den är flexibel. Många märken samarbetar idag med ledande handbollsspelare då de tillverkar nya modeller, detta för att spelaren är den främsta experten på vad som krävs. Damskor är generellt sett smalare i lästen än herrskor varför en damspelare med extra breda fötter kan behöva se på herrskorna istället. För de yngre spelarna, de som fortfarande växer, är skovalet än viktigare och en sko med riktigt bra dämpning är att föredra.

Det är inte bara skorna som kan underlätta spelet för en handbollsspelare utan även klädvalet. En handbollströja ska till exempel helst vara lättviktig och ha goda ventilationsegenskaper. Många tröjor är idag av mesh eller polyester och vilken man skall välja är en smaksak. Det bästa är att testa sig fram. Mesh är ett tyg med tätt placerade hål och man använder sig gärna av detta när användaren vill ha extra luftcirkulation. Polyester håller värmen bra men är också väldigt bra på att transportera fukt.

Att välja shorts kan vara svårt men också här krävs ett plagg som har god ventilation och som är lätt att bära. Det är en smaksak huruvida man önskar en innerbyxa eller om byxan skall ha en elastisk dragsnodd. Shortsen är, precis som tröjorna, ofta tillverkade av mesh eller polyester – eller en blandning av de två.

Vid sidan av nämnd klädsel bör det i en handbollsspelares garderob också finnas en träningsoverall, ett par sweatshirts och en överdragsjacka. Inte alla aktiviteter äger rum inomhus även om sporten i sig är en inomhussport och därför bör man som spelare också ha ett par skor för utomhusbruk.

Handbollen spelas mellan två sjumannalag där en spelare är målvakt och de andra utespelare. En match består av två halvlekar om 30 minuter. En variant är beachhandboll vilket är en nyare sport som spelas på en mindre plan på sand och med upp till fyra spelare på planen, fortsatt både målvakt och utespelare.