Bandyutrustning

Sporten bandy är en vintersport som speciellt i norden är väldigt omtyckt och välkänd. På många sätt har sporten liknelser med såväl ishockey som innebandy och är därmed en perfekt kombination i form utav en bollsport som kan utföras under årets kallare månader. Bollen som används i bandy är väldigt hårt och det händer lätt att man halkar på isen, där ett fall eller en tackling kan framkalla skador. Därför är det otroligt viktigt med rätt skydd som bandyspelare. Det mest självklara är hjälmen, som gärna får vara utrustad med någon typ utav ansiktsskydd såsom galler eller visir. Även ett skydd för halsen är någonting som i vissa fall kan ses som ett krav för samtliga spelare.

Utöver detta finns armbågsskydd och benskydd som skyddar dina leder vid eventuella fall. Det finns dessutom speciella byxor med inbyggda skydd som kan skydda höfter och lår ytterligare. Även suspensoar är ett skydd som rekommenderas och finns här för såväl damer som herrar. Att också ha ordentliga handskar kan underlätta greppet på klubban och göra det enklare att ta emot dig vid eventuella fall. Denna typ utav utrustning används utav spelare i såväl de svenska ligorna om i större mästerskap. När bandy VM 2023 går av stapeln i Växjö kommer upplägget se ut på detta sätt för samtliga deltagande nationer. När man sedan talar om utrustning för målvakterna brukar man tillägga en målvaktsväst som skyddar torson, samt att byxor och benskydd byts ut till rejälare varianter. Även handskarna byts ut mot målvaktshandskar med ett tjockt laget gummi i handflatorna för att du inte ska skada händerna när du räddar hårda bollar.

Förutom skydd finns det även en klassisk klädsel som man som spelare klär sig i. Ovanpå byxorna med skydd har man ett par överdragsbyxor, samtidigt som man på överkroppen har lagom antal lager för att man varken ska frysa eller bli för varm under en match. Det yttersta lagret burkar vara förgyllt med lagets färger och sponsorer.